Architectural ‘Vanishing House’ Installation Provides a Place of Peaceful Memory

0 0

Architectural ‘Vanishing House’ Installation Provides a Place of Peaceful Memory

The installation called The Vanished House exists as almost a specter on the grass. The structure is made of a weathered metal that looks like delicate ivy as it twists up the walls and roof, leaving some areas partially formed while others not at all. Designed by Field Conforming Studio, the piece was set in a tranquil cemetery of Wuhan Shimenfeng Memorial Park in Wuhan, China. Its placement was purposeful, as The Vanished House was imagined as a space for memorializing and mourning that is in keeping with the spirit of its chosen venue.

Ivy was selected because of the associations we often have with it. “A symbol of hearth and home,” Field Conforming Studio writes, “this house, as detached, leaves a space formed by the wrapping creepers. It is the remembrance of a vanished living space and thus of the people and things of the past.” In deciding to depict ivy, the designers also had to consider the type of house they’d create. They first considered a structure that is specific to Wuhan, but they eventually settled on a simpler design that “resembled a child’s sketch.”

Once Field Conforming Studio determined the form, they began the tedious task of sketching the ivy and converting it into vector files. Doing so made it possible to laser engrave the ivy on Corton steel. This material is significant because it will change as The Vanished House ages. “Over time,” the studio explains, “the color of the Corten steel plates will get darker with sunshine and rain, and the intention of this work will become increasingly prominent.”

Scroll down to get a sense of this monumental piece that invites reflection.

The Vanished House is an architectural installation in a tranquil cemetery of Wuhan Shimenfeng Memorial Park in Wuhan, China.

Its placement was purposeful, as The Vanished House was imagined as a space for memorializing and mourning that is in keeping with the spirit of its chosen venue.

The structure is made of a weathered metal that looks like delicate ivy as it twists up the walls and roof.

Some areas are partially formed while others are not at all.

As the piece braves the elements, it will grow darker and even more striking among the green landscape.

Field Conforming Studio: Website 

My Modern Met granted permission to feature photos by Field Conforming Studio. 

Related Articles:

Monumental Yarn Art Installations Add a Radiant Spectrum of Color Indoors and Outdoors

Clever Land Art Installations Look to Nature for Larger-Than-Life Inspiration

Incredible Installations of Cube-Shaped “Chandeliers” Cover Rooms With Ornate Geometric Shadows

READ: Architectural ‘Vanishing House’ Installation Provides a Place of Peaceful Memory

About Post Author

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous post The Samsung Z Fold 3 has never been more af-fold-able at Amazon
Next post Niantic unveils social platform for Pokémon Go players after cutting projects and staff